top of page

Componist

Op 22 maart 2014 werd er in de Grote Kerk te Gorinchem een "Bonefaas-dag" georganiseerd. De reden daarvoor lag in het feit dat het in dat jaar tien jaar was gelden dat  Bonefaas overleed. In aanloop naar deze dag schreef Gerben Mourik een essay voor het maandblad "De Orgelvriend" over de orgelcomposities van Jan Bonefaas. Dit artikel is hieronder te lezen. Als aanvulling daarop zijn er op 7 mei 2021 video-opnamen gemaakt in de Grote Kerk te Gorinchem die de ontwikkeling in beeld en geluid zullen laten horen en zien. 

Het artikel uit De Orgelvriend van maart 2014 waarin Gerben Mourik een toelichting geeft op het ontstaan van en de ontwikkeling op de orgelcomposities van Jan Bonefaas. Daarnaast ook de werkenlijst zoals die in 2014 werd opgesteld door Aldert van Hoornaar.

Foto's

Video's

Een toelichting bij de canon over Psalm 6 van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Gerben Mourik op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Canon Psalm 6 (1947)

Een toelichting bij de Passacaglia van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Aldert van Hoornaar op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Passacaglia (circa 1953)

Een toelichting bij de Fantasie en Fuga over Psalm 100 van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Aldert van Hoornaar op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Fantasie en Fuga Psalm 100 (circa 1958)

Een toelichting bij de Variaties over gezang 291 "O God van hemel, zee en aard" van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Gerben Mourik op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Variaties over gezang 291 (1967)
O God van hemel, zee en aard'

Een toelichting bij Choral I van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Gerben Mourik op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Brief van Feike Asma n.a.v. Choral I:

                       Choral I (1972)

Een toelichting bij het Orgelkoraal over Psalm 121 van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Aldert van Hoornaar op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Orgelkoraal Psalm 121 (Circa 1985)

Een toelichting bij lied 355 "Schmücke dich, o liebe Seele" van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Aldert van Hoornaar op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Lied 355 (1987)
Schmücke dich, o liebe Seele

Een toelichting bij het Adagio Molto uit Symphonie IV van Jan Bonefaas en een opname van dit werk, gespeeld door Gerben Mourik op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Adagio Molto uit Symphonie IV (1996)

Psalm 6 van Jan Bonefaas uit de bundel "Tien korte koraalvoorspelen" in deze video-opname gespeeld door Gerben Mourik op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Psalm 6 (2002)

bottom of page